Home Ordbog

Ordbog

Velkommen til BigEmma E-Cigaret ordbogen.

Her vil kunne finde forklaringer på mange af de ord og forkortelser der findes indenfor e-cigaret branchen.

Dictionary_Icon

Analog cigaret

En analog cigaret er e-cigaret folkets ord for en almindelige cigaret. For at undgå forvirring om hvorvidt man mener elektroniske eller almindelige cigaretter, har man med dette ord gjordt det nemmere at beskrive de gammeldags cigaretter.

Det er nu blevet almindeligt at sige analogt, fordi det lyder gammeldags og dernæst fordi analogt står som modsætning til digitalt, og de elektriske cigaretter anses som værende digitale.

Atomizer

En atomizer forkortes nogle gange også som en “atty”, kaldes på dansk en “forstøver” eller “fordamper”, og det er her hvor rygevæsken bliver lavet om til vanddamp.

Base

En base er en rygevæske uden smag. Ordet base bruges både om rygevæske med og uden nikotin, og om både PG og VG rygevæske.

Batteri

Batteriet er det der udgør størstedelen af e-cigaretten, og kommer i mange forskellige former, størrelser og farver.

Cart

Dette er en forkortelse for cartridge, altså det engelske ord for filter

Cartomizer

En cartomizer er en sammensætning af ordene atomizer (forstøver) og cartridge (beholder/filter), og er således en atomizer med indbygget beholder til rygevæsken.

Cartridge

Dette er det engelske ord for filter

Clearomizer

En clearomizer er en gennemsigtig cartomizer

Coil

Coilen er den del af atomizeren som varmes op, altså der hvor fordampningen sker. På nogle e-cigaret modeller har du mulighed for kun at skifte coilen frem for at skulle skifte hele forstøveren, og på den måde spare penge.

Cut Off

Nogle batterier er designet til automatisk at slukke når de har været aktiveret i et vist tidsrum, f.eks. 5 sekunder, og dette kaldes et Cut Off. Et eksempel kan være et batteri der har et cut off efter 5 sekunder – ryger du på e-cigaretten i 5 sekunder slukker den, og batteriet holder en “pause” på ml. 10-120 sekunder før du igen kan bruge det.

Denne begrænsning er sat på for at beskytte atomizeren mod overophedning. Teknikken i en atomizer er meget følsom samtidig med at der er i fordampningsøjeblikket bliver meget varmt, og det er de færreste atomizere der kan holde til at være aktiveret i længere tid af gangen uden de naturlige pauser der er mellem rygerens sug.

Cutte

At “cutte” betyder at man sænker nikotinindholdet i sin e-væske ved at blande en rygebase som PG eller VG i. Man bruger det typisk hvis man har købt meget stærk nikotinvæske billigt i f.eks. Polen, og har brug for at “cutte” den før at man kan ryge den.

Dripping

At “drippe” betyder at man drypper sin e-væske direkte ned på atomizeren til og ryger den i stedet for at bruge et filter med væske. Læs Man dripper for at få en bedre smag, kraftigere og renere smag. Læs mere om dripping og hvordan du gør her

E-juice

E-Juice er et andet ord for e-væske, det vil sige at det er den væske man ryger som vand-damp. Andre ord for væsker til elektriske cigaretter er dampvæske, rygevæske og e-juice.

E-liquid

E-liquid er et andet ord for e-væske, det vil sige at det er den væske man ryger som vand-damp. Andre ord for væsker til elektriske cigaretter er dampvæske, rygevæske og e-juice.

Essens

Essens eller også kaldet smagsessens kaldes i e-cigaret kredsen for det engelske ord flavour, der betyder smag.

Etui

Til de fleste e-cigaretter kan man få et etui som beskytter din e-cigaret under en eventuel transport. Det smarte ved disse e-cigaret etuier, er at der plejer at være plads til et batterier, oplader, cartomizer og noget e juice.

Filler

En filler er en betegnelse for det materiale, der sidder inde i et traditionelt e-cigaret filter og “binder” e-væsken” så den ikke løber ud. Det mest almindelige materiale er ordinær vat.

Filter

Filteret på din e-cigaret er stedet hvor e juicen sidder. Inde i e-cigaret filteret sidder en filler og binder væsken. Filter bruges faktisk også omkring de små e-cigaret modeller der har en cartomizer.

Flavour

Flavour er det engelske ord for smag, det vil sige den smag der er i e-juicen. Flavour har to forskellige betydninger – dels den smag som en almindelig e-væske kan have, samt kan det betyde decideret smags-essens som man kan blande med en væskebase, for at skabe sin personlige smag.

Fordamper

Fordamper er det danske ord for atomizer

Forstøver

Forstøver er også det danske ord for atomizer

Li-ion

Li-ion er en forkortelse for lithium-ion, og er den batteritype som elektriske cigaretter bruger.

Mod

Mod er en forkortelse for modifikation, hvilket betyder at man har mulighed for at ændre og optimere for at for forbedre ydeevnen på ens e-cigaret produkt. Vi anbefaler kun for de meget erfarne e-cigaret brugere, at selv at begynde optimere sin elektriske cigaret, da e-cigaretterne nemt kan gå istykker.

Mundstykke

Et mundstykke er den den del af e-cigaretten som du putter i munden. På de fleste filtre, tank-systemer, atomizers og clearomizers er mundstykket integreret og har ikke mulighed for at blive udskiftet.

Passthrough

Passthrough er en særlig avanceret type af batteri, hvor du har muligheden for at ryge på din e-cigaret samtidig med at den oplader.

PCC

PCC er et etui med indbygget oplader, og har generalt også plads til filtre og ekstra batteri. Størrelsen på en PCC kan sammenlignes med en stor pakke cigaretter.

Primer

For at ungå rust, så bliver nye atomizers behandlet med primer væske for at undgå rust. Væsken er ikke farlig at ryge, men smager ikke særligt godt, og derfor kan de første hiv fra en ny e-cigaret / atomizer smage mindrer godt.

Propylenglycol (PG)

Propylenglycol også forkortet som PG, er en af de to grundbaser der bliver brugt i e-juicen. Den anden væske hedder Vegetabilsk glycerin, som forkortet som VG.

Rygevæske

Rygevæske er et andet ord for e-juice, det vil sige at det er den væske man ryger som vand-damp. Et andet ord for væsker til elektriske cigaretter er dampvæske.

Vegetabilsk Glycerin (VG)

Vegetabilsk glycerin også forkortet som VG, er en af de to grundbaser der bliver brugt i e-juicen. Den anden væske hedder Propylenglycol, som forkortet som PG.